torstai 24. huhtikuuta 2014

Kurban Bayram - uhrilampaat

25.10.2012Taas on tullut aika osoittaa Abrahamin mukana kiitollisuutta siitä, että hänen ei tarvinnut uhrata poikaansa Jumalalle. Kiitoksena siitä hän teurasti lampaansa. Muslimien suurin juhla Kurban Bayram eli uhrijuhla alkoi tänään. Ajankohta riippuu Ramadanista eli vaihtelee vuosittain. Katujen varrella Turkin pääministerin kuva toivottaa kaikille hyvää uhrijuhlaa. Tähän liittyy lampaan ritulaaliteurastaminen niin, että kurkku avataan ja veri vuodatetaan elävältä lampaalta. Meillähän eläin ensin tapetaan ja vasta sitten seuraa muu toiminta. Osa lihasta annetaan köyhille. Viimeiset lampaat odottivat vielä ostajaansa läheisellä tyhjällä tontilla kun kävin äsken aamulenkillä.

´Menee teurastettavaksi kuin lammas´. Olen tähän saakka ymmärtänyt tämän niin, että eläin menee kiltisti pää painuksissa kohti kohtaloaan. Ei pidä paikkaansa. Jäin seuraamaan miten kuljetus onnistuu. Helpointa tämä on niille, joilla on pick-up auto; lammas vain lavalle. Muilla onkin hankalaa.

Tapaus #1. Lammasta yritettiin tunkea pienen ha:n tavaratilaan. Lopulta lampaasta tuli takapenkkiläinen saattaja vieressä.

Lammas #2. Toinen veti lammasta narusta ja toinen kannatteli takajaloista. Lopulta lammas heittäytyi kyljelleen kadulle, eikä ainakaan seuranta-aikanani suostunut liikkumaan mihinkään. Minulle jäi epäselväksi miten tilanne ratkaistiin.

Lammas #3. Ostaja veti yksin sarvista lampaan haratessa vastaan jaloillaan.

Lammas #4. Toinen veri narusta ja toinen työnsi takaa.

Lammas #5. Omistaja veti narusta, mutta siirtyi väillä takapäähän potkimaan.

Näistä oli sitten lukuisia yhdistelmiä, mutta kenenkään matka ei oikein edistynyt. Ilmeisesti lampaat olivat hyvin selvillä siitä mikä heitä odotti.
Mitään suurta herkkua ei tuore lampaan liha ole. Viimevuonna olimme Gazipasassa rannalla retkellä uhrijuhlan aikaan. Muslimiperheen isä halusi antaa ohikulkiessani yhden vartaan minulle. Liha oli erittäin sitkeää.
Nämä edellä kuvatut ovat ulkoisia seikkoja. Muu meille ei avaudu. Tämä juhla vastannee heille meidän jouluamme, jolloin yhdessäolo ja muiden muistaminen ovat tärkeintä. Kaupat ovat pääosin kiinni; samoin koulut. Varakkaammat menevät hotellilomalle. Juhla-aika kestää neljä päivää. Naapurissa Syyriassa yrittävät aselepoa ainakin uhrijuhlan ajaksi.
Ei kommentteja:

Lähetä kommentti