On vielä hämärää. Kuulen unen läpi
kukon kiekuvan, ensin läheltä, mutta vähitellen myös kauempana majailevat
yhtyvät konserttiin. Kohta alkaa kuulua myös ensimmäinen arabiankielinen
rukouskutsu ennen auringon nousua. Pukeudun ja laitan muutaman liiran taskuuni.
Pumppaan pyörääni hieman ilmaa. Tervehdin portilla yövahtia, Günaydın. Poljen sivukatuja 600 metrin
päässä olevaan leipomoon. Leivän, ekmek, mielyttävä tuoksu leijuu jo ovella vastaan. Nopealiikkeinen leipuri työntää pitkän vartaan
päällä useita leipiä kerrallaan puilla lämmitettyyn uuniin ja reippaalla
nykäisyllä jättää ne arinalle paistumaan.
Alle puoli euroa maksava leipä kuumottaa
kädessäni. Minut tunnetaan jo sen verran hyvin, että leipä on menossa pussiin
ennen kuin ehdin sanoa mitään. Erimuotoiset leivät on kaikki leivottu samasta
vehnätaikinasta. Suosikkimme on ruskeaksi paahtunut, kovakuorinen patonki (baget? en löytänyt sanakirjasta, mutta tämän nimen myyjä kirjoitti paperille). Ruista ei viljellä, joten ei ole ruisleipääkään. Mieleeni
tulee joka kerta lapsuuteni maalla, jossa mummo paistoi ruisleivät
samanlaisessa uunissa. Leipuri joutuu heräämään aikaisin, koska uuni täytyy
kuumentaa polttamalla puita. Sitten vedetään kuumat kekäleet pois ja uuni on
tehtäväänsä valmis. Ensimmäiset leipäkuormat ovat lähteneet jo pikkukauppoihin.
Otan vielä pari seesamin siemenillä kuorrutettua Simit – rinkeliä. Leipomoon tulee turkkilaisia, jotka ottavat
useita leipiä mukanaan olevaan kassiin. Lyhyellä matkalla tulee vastaan töihin
kiiruhtavia. Ensimmäiset rakennusmiehet ovat jo telineillään ja koululaisia on
koulupuvuissaan varhain liikkeellä.
Valmistelen aamiaista odotellessani
Irman heräämistä. Appelsiineja ja mandariineja ja kaikkia muitakin hedelmiä ja vihanneksia
saamme talomme eteen torstaisin pystytettävältä vihannestorilta. Ne ovat
Turkissa erittäin halpoja. Kilo appelsiineja maksaa ½ euroa. Puristan
sitrushedelmistä koktailin yksinkertaisella turkkilaisella kahvapuristimella.
Marraskuussa on tarjolla myös granaattiomenoita mehun lisäkkeeksi.
From nearby market in April |
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti