lauantai 26. huhtikuuta 2014

Aspendos - antiikin näyttämö vailla vertaa

Ensimmäisellä Lyykian matkalla ehdimme vielä poiketa Aspendoksessa, roomalaisajan kaupungissa, jonka nähtävyytenä on ennen kaikkea valtava amfiteatteri, johon parhaimmillaan mahtuu 15.000 katsojaa.  Antalyasta tänne on matkaa noin 50 kilometriä. Matkan varrella näkyy hedelmätarhojen ohella muun muassa puuvillaviljelmiä. Schildt matkusti bussilla Antalyasta nimenomaan nähdäkseen tuon hyvin säilyneen valtavan teatterin. Maantie on ollut leveä, mutta siihen aikaan sorapäällysteinen. »Matkustimme halki seudun, joka oli viljavimpia mitä olin koskaan nähnyt. Tien varrella oli milloin hyvin kasteltuja hyötypuutarhoja, milloin jättiläispuita kasvavia lehtimetsikköjä ja milloin loputtomia pumpulivainioita, joilla ajeli suuria, nykyaikaisia maatalouskoneita.«

Nyt meidänkin edessämme ajeli kuorma-autoja, joiden lavalla istui selvästi pelloilta palailevia maataloustyöntekijöitä työkaluineen. Schildt huomasi saman asian, joka oli kiinnittänyt meidänkin huomiomme kun Antalyan kentältä lähtenyt bussi kuljetti meidät lomakotimme oven eteen pientä lisämaksua vastaan. Daphnen miehistö sai kuljettajan suostumaan peräti 20 kilometrin ylimääräiseen lenkkiin 700 markalla päästäkseen Aspendoksen teatteriin. Schildtin kertomuksessa istuinten lukumääräksi ilmoitetaan peräti 25.000. Vieressä olevalla kukkulalla on roomalaisen kaupungin muita rakennuksia, mutta ne ovat hyvin vaatimattomia tähän teatteriin verrattuna.Amfitheater in Aspendos
Teatteri on myös sikäli poikkeuksellinen, että sen näyttämöosa on täysin säilynyt. Selityksenä on se, että seldžukkisulttaanit keksivät käyttää sitä palatsinaan. Penkit olivat riippuvina puutarhoina ja katsomon alla oli kasarmi- ja varastotiloja.
Kesällä 2012 olimme naapureidemme kanssa katsomassa täällä Turandot oopperaa. Esitys lavasteineen oli vaikuttava, vaikka hieman tukeva prinssi ja prinsessa eivät ulkomuodoltaan oikein istuneet osiinsa. Koko katsomotila ei ollut käytössä, enkä osaa sanoa tarkkaan, mutta katsojien lukumäärän on täytynyt liikkua sadoissa. Esityksiä järjestetään kesäkuussa. Sateen varalta suojaa ei ole, mutta kesäkuukausina Turkissa sataa hyvin harvoin.
Alanyaan saavuttaessa alkoi aurinko jo painua Kale-vuoren taakse. Mehmet oli portilla toivottamassa meidät iloisesti tervetulleiksi takaisin ensimmäiseltä useamman päivän kestäneeltä automatkaltamme Turkissa.

 
TurandotEi kommentteja:

Lähetä kommentti