perjantai 22. elokuuta 2014

Ammende Villa Pärnu - National Treasure of Estonia

Pari vuotta sitten autoilimme Saarenmaalla. Poikkesimme samalla matkalla pikaisesti Pärnussa. Pärnun rantapuisto on nähtävyys sinänsä. Erityisesti mieleeni jäi kaunis täysin muista rakennuksista poikkeava hotellina toimiva huvila ylhäisessä yksinäisyydessään upeassa puistossa. Kiinnostus tähän varhaisen jugendarkkitehtuurin edustajaan kasvoi entisestään luettuani sitä koskevan luvun Tapio Mäkeläisen kirjasta ´Tapion matkassa Pärnuun ´. Millaista siellä olisi asua? Siirtyä ajassa yli 100 vuotta taaksepäin ajankohtaan jolloin Euroopassa tulevaisuus näytti valoisalta. Elämästä osattiin nauttia. Oli tilaa romantiikalle ja kauneudelle. Ei osattu vielä aavistaa ensimmäisen maailmansodan olevan edessä romahduttaen kaikki unelmat paremmasta.

Pääsimme parin päivän onnistuneelle pakomatkalle ajankohtana, jolloin Euroopan taivaalla on taas kerran synkkiä pilviä. Meitä eivät häirinneet edes jatkuvat ukkossateet ja myrskytuulet, jotka piiskasivat uskomattomalla voimalla Euroopan pohjoisia osia ravistellen myös Pärnun rantapuiston jaloja lehtipuita. Rannan surfaajat osasivat ottaa ilon irti tuulen antamasta käyttövoimasta. Tuloiltana olimme ilmeisesti ainoat vieraat. Sesonki oli sään takia hetkessä ohi. Saimme henkilökunnan jakamattoman huomion. Vastassa oli ystävällinen nuorimies, joka nousi tiskin takana joka kerta seisomaan kuullessaan vanhan portaikon narisevan askeltemme alla. Tälläista ystävällisyyttä ja palvelualttiutta nykyään tapaa harvoin missään.

Huvila on varakkaan kauppiaan Hermann Leopold Ammenden rakkaan tyttärensä häitä varten rakennuttama valmistuen 1905. Rakennuksen on suunnitellut pietarilainen arkkitehtuuritoimisto. Huvila valmistui hyvin nopeasti. Tulevat katastrofit kohtasivat tätäkin perhettä, joka köyhtyneenä muutti Saksaan 1927. Kaupunki osti huvilan, joka sittemmin on palvellut monia eri tarkoituksia. Neuvostoaikana parantolana, kirjastona ja ravintolana. Nykyiseen tarkoitukseen, edustushotellina ja ravintolana, se avattiin 1999.

Hotelli on täynnä kauniita yksityiskohtia. Kaikki on yltäkylläistä, mutta tyylikästä. Ymmärsin aikakauden kalusteita hankitun eri puolilta Eurooppaa. Osa on alkuperäisiä. Huvilassa on paljon tyylikkäitä seurustelunurkkauksia. Kauniit puuleikkaukset, upeat kattokruunut, arvokkaat kakluunit ja kepeät jugendmaalaukset seinillä ja katossa jäivät mieleen. Taas kerran tuntuu siltä, että olemme teknistyneen, nopeatempoisen elämän keskellä kadottaneet jotain sellaista, jota emme osaa enää edes kaivata.

Hotellin puutarhassa järjestetään puistokonsertteja.


Mail boxEi kommentteja:

Lähetä kommentti