maanantai 19. toukokuuta 2014

Päivän paras ateria?

Ikätoverini, kirjailija, pohjoismaisen kirjallisuuden professorin virasta eläkkeelle jäänyt Merete Mazzarella pohtii kirjassaan ´Matkalla puoleen hintaan´ eläkkeelle jäämistä. Mikä muuttuu? Monet hänen haastattelemistaan nauttivat erityisesti aamiaisesta, jonka voi nyt nauttia kiireettömästi.
Syksyllä tarjolla on tuoreita viikunoita ja hedelmä, jonka nimi Turkissa on hurma. 




Nautimme aamiaisen parvekkeella ihaillen samalla näkymää vuoristoon.Tuoreita hedelmiä ja vihanneksia on tarjolla torstaisin pihakadulla alapuolellamme. Maanantaina tori on kävelymatkan päässä. Ostamme appelsiinit usein ekologisesti viljeleviltä kylien pientuottajilta. Vastapuristetun appelsiinin mehu voittaa selvästi tölkissä ostetun. Patongin haen aikaisin aamulla polkupyörällä 600 metrin päässä olevasta leipomosta (ks. ´Tuoretta leipää joka aamu´). Toripäivinä naiset usein leipovat kadulla ja valmistavat muitakin herkkuja.




Turkkilaiseen pehmeään fetaan olemme jääneet koukkuun. Se on sopiva suolapala aamiaiseksi. Mukana menee helposti muutama oliivi. Satamaravintolan keittiössä olen käynyt katsomassa heidän maukkaan haudutetun teensä salaisuudet. Sama kahden teelajin sekoitus on ollut sen jälkeen käytössämme. Teelehdet ja juuston saamme viereisestä marketista.

Suosikki fetamme aamiaispöytään

Suolan ja pippurin jälkeen tilli ja persilja viimeistelee annoksen.

Turkin pippuria paistettuihin muniin ja moneen muuhunkin ruokaan

Munat paistan oliiviöljyssä Ciralin Grand Aygunin tyyliin. Ensivieralusta tässä mainiossa kylässä olen kirjoittanut aikaisemmin. Tirisevänä kaksikorvaisessa pannussa pöytään tuotu muna oli tulinen ja herkullinen. Tämän saimme bonuksena ollessamme ainoat vieraat sesongin loputtua. Sen salaisuutena on oliiviöljyn joukkoon siroteltu chilimauste. Tätä murskattua chiliä turkkilaiset käyttävät lähes kaikkiin ruokiin. Opittuamme tuon mausteen käyttäjäksi siitä on tullut vakituinen vieras ruokapöytäämme myös Suomessa (liharuuat, kalat, keitot, kastikkeet). Pieni määrä chiliä tuntuu raikastavan lähes kaikkia ruokia. Aamiaisella maistuu myös pehmeä, paksuhko, turkkilainen jogurtti sellaisenaan. Hyvän kastikkeen lihan tai kalan kanssa saa maustamalla jogurttia esimerkiksi valkosipulilla ja mintulla. Mustapippuria ja suolaa voi lisätä maun mukaan. Tilkka hyvää oliiviöljyä sopii myös joukkoon.

Torin valikoima on luonnollisesti keväällä ja syksyllä erilainen. Keväällä mansikat ovat parhaimmillaan. Syksyllä tarjolla on muun muassa makeaa hedelmää, jonka turkkilainen nimi on hurma. Silloin myynnissä on myös punaposkisia granaattiomenoita ja maukkaita mandariineja. Suomessa  isoista marketeista saa omasta sadostamme riippumatta kaikkea mahdollista. Turkissa tälläistä tuontia muualta on hyvin vähän. Siellä syödään satokauden tuotteita. Maukkaita tomatteja, kurkkuja, paprikaa, avokadoja ja muita vihanneksia ja aina jotain hedelmiä on tarjolla. Trooppisista hedelmistä pieniä, makeita banaaneja kasvaa täällä Alanyan alueella. Muualla Turkissa ilmasto on liian viileää niiden tuottamiseen. Turkkilaiset syövät paljon vihanneksia eli ne muodostavat ruokavalion terveellisen perustan. Kun siihen lisätään oliiviöljyn runsas käyttö ja pähkinät, aletaankin olla Välimeren terveellisen ruokavalion jäljillä. Päinvastoin kuin Suomessa vihannekset ja juurekset ovat halpoja.

Keväällä mansikat ovat parhaimmillaan.

Tätä makeaa hedelmää myydään Suomessa persimonina, Turkissa sen nimi on hurma



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti