keskiviikko 27. toukokuuta 2015

Cafe Daphne

Täällä Turussa se on - Daphne. Ei antiikin Kreikan mytologian nymfi (vrt. Berninin Apollo ja Daphne patsas Roomassa) vaan siitä nimensä saanut kirjailija, filosofian tohtori Göran Schildtin kuuluisa purjevene. Sille on rakennettu Turkuun merikeskus Forum Marinumin ja Daphne kahvila-ravintolan yhteyteen vitriini, jossa se seisoo ylväästi täysin purjein ruokailijoiden ihailtavana. Tunnen Daphnen tarinan hyvin. Göran Schildtin purjehdukset sodan jälkeen Välimerellä kiehtoivat mieltäni kuten monen muunkin merihenkisen ikätoverini ja vähän vanhempienkin. Kirjailijan jännittävät purjehduskokemukset ja loistava antiikin historian ja taiteen tuntemus kuljettivat monen ajatukset sodasta toipuvassa Euroopassa hieman valoisammille vesille. Näitä purjehduskirjoja on käännetty yli 20 kielelle.

Daphne rakennettiin Turun veneveistämöllä 1935. Schildtin omistukseen se tuli 1947. Sotavamman seurauksena tuleva kirjailija - purjehtija ei voinut saada lapsia, mutta sai pienen perinnön jolla vene hankittiin. Vene matkasi Pohjanmeren ja Ranskan kanavien kautta Välimerelle. Purjehduskirjoja eri matkoilta on kahdeksan. Gastina veneessä oli muun muassa arkkitehti Alvar Aalto Luxorissa. Myöhemmin Schildt kirjoitti ystävästään elämänkertoja ainakin kaksi.

Kipparin ikääntyessä tuli vastaan se tosiseikka, että puuveneestä huolehtiminen on jatkuvaa työtä. Schildt totesikin purjeduksesta olevan 80-90% vaivannäköä, jotta pääsisi vihdoin nauttimaan upeistakin hetkistä. Daphnea tänään taas kerran katsellessani hyvin tuon uskon. Äskettäin löytyi Daphnen jolla, joka nyt makaa kunnostettuna takakannella. Kirjailija päätti myydä veneensä saksalaiselle puusepälle. Tässä vaiheessa hän varmaan viihtyi muutenkin paremmin huvilallaan Kreikan Leros-saarella. Uusi omistaja vietti perheensä kanssa venekiertolaisen elämää ja purjehti sen Karibialle. Sittemmin St. Martinin saarella hirmumyrsky tuhosi 90% sataman veneistä. Daphnen muiden mukana. Ryhmä suomalaisia päätti pelastaa vanhan rouvan. Nyt se lepää entisöitynä siellä missä se on synnytettykin eli Turussa. Kirjailija, kippari itse siirtyi 92-vuotiaana ikuisille purjehdusvesille vuonna 2009. Kiitos, että annoit kulkea kanssasi.

Turkista kertovissa matkakertomuksissa sain Sinut seurakseni. Daphnen seikkailut Turkissa ovat kirjassa ´Ikaroksen meri´. Daphnen omistaa Forum Marinum - Säätiö. Christine ja Göran Schildtin Säätiö vaalii kirjailijan elämäntyötä muun muassa aikanaan Alvar Aallon hänelle suunnitteleman huvilan yhteydessä Tammisaaressa olevassa näyttelytilassa.

Daphne Kreikan vesillä

Äskettäin löytynyt jollakin on kunnostettu

Kerran olen pitänyt puheen Daphnen kannella seisten

Alun perin kuunari on rikattu ketsiksi


Cafe Daphne, purje pilkottaa vitriinissä

Vastapäätä on Suomen Joutsen

Kertoo Daphnen retkistä Kreikan saarilla ja Turkin rannikolla

Göran Schildt ja Daphne

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti