Sain yhden kuvattua, mutta en tunnistettua. Näytti lähinnä nokkosperhoselta. Ajelimme vuoristoon. Konyaan vievää tietä alaspäin tullessa perhosia tuli vastaan suorastaan pilvenä päin auton tuulilasia. Kirjoitin ilmiöstä Alanyan suomalaisten fb-ryhmään. Joku tiesi tiedotusvälineiden uutisoineen samasta asiasta. Samalla rauhoiteltiin viljelijöitä; eivät uhkaa satoa.
En tiennyt perhosen nimeä, enkä mitään muutakaan asiasta. Loppukesästä näin yllättäen samoja perhosia puutarhassamme Kuusiston salmen rannalla. Samaan aikaan osui silmiini Turun Sanomien artikkeli. Sen mukaan kyseessä on ohdakeperhonen. Se on vaeltanut tänne pohjolaan Saharan eteläpuolelta. Laji ei talvehdi täällä. Mihin ne sitten häviävät?
Vastaus tuli tänä aamuna TV:n luonto-ohjelmasta. Äskettäin on saatu selville, että ne vaeltavat korkealla noin 1000 metrissä takaisin noin 50 km:n tuntinopeudella jopa 500 km päivässä. Kumpaankin suuntaan liikkuvien joukko ei ole tietenkään samoja perhosia eli uudet sukupolvet jatkavat matkaa. Ohjelmassa mainittiin välimeren pohjoisista maista Espanja ja Italia runsaina esiintymisalueina. Ehkä niitä ei ole Turkissa aikaisemmin ollut. Pohjoisimmat vaeltajat ovat löytyneet napapiiriltä. Laji on vaeltajana superluokkaa. Muita vastaavia perhosia ei tunneta.
Ohdakeperhonen |