perjantai 25. syyskuuta 2015

Antiochia ad Cragum - merirosvojen kaupunki

Tunti sen jälkeen kun olimme paenneet Trajanopoliksesta (nykyinen Gazipasa), nousi raikas länsituuli, ja saatoimme jatkaa matkaamme paisuvan pallokkaan eteenpäin kiidättäminä. Kello neljän maissa iltapäivällä sivuutimme hyvin maalauksellisen kaupungin rauniot. Beaufortin mukaan kaupunki oli Antiochia of Cragus. Täysin kuolleet rauniot olivat muutamilla äkkijyrkillä kallioniemillä meren yläpuolella, ja tällä tuulella niiden luokse oli mahdoton päästä.

Lainaus on Göran Schildtin kirjasta Ikaroksen meri, jossa hän kuvaa purjehdustaan kuuluisalla Daphnellaan Turkin rannikolla 50-luvulla. Itse osuin tuohon paikkaan lähes huomaamattoman viitan houkuttelemana kuusi vuotta sitten; nyt keväällä 2015 uudelleen. Matkaa sinne on Alanyasta 70 kilometriä D400 tietä itään. Päätieltä erkanevalle pienemmälle tielle ohjaa nyt selvä viitta. Muutaman kilometrin jälkeen tulet jyrkänteen reunalle, jossa näkyy raunioita. Näköala meren suuntaan on huikaisevan kaunis. Kallioisen niemen päällä häämöttää kappale muuria, joten epäilemättä jyrkän kallion päällä on ollut linnoitus. Nyt siitä ei ainakaan kaukaa katsoen näy merkkejä. Tie jatkuu erittäin jyrkkänä ja mutkittelevana alas tuon kallion juurelle. Varovaisesti ajaen sinne pääsee. Upean näkymän houkuttelemana otin sieltä useita maisemakuvia. Patikoin jyrkkää polkua pitkin alas rantaan, mutta kuumuus ei houkutellut yrittämään kiipeämistä kallioniemelle.

En ole löytänyt mainintoja paikan historiasta kunnes äskettäin Hurriyet Daily News julkaisi asiasta artikkelin. Alueella on aloitettu turkkilaisen arkeologiryhmän johdolla kaivaukset tavoitteena saada uutta tietoa alueen historiasta. Rannikon suuntainen vuoristo on koko alueella antanut merirosvoille hyviä tähystys - ja piiloutumispaikkoja. Tämä kaupunki on ollut 350 metrin korkeudessa. Merirosvot ryöstivät sekä rannikon kaupunkeja että kauppalaivoja ennen roomalaisten valtakautta. Pompeius Magnus niminen komentaja otti tämän kaupungin haltuunsa. Raunioista löytyy merkkejä roomalaisten läsnäolosta. Kaupunki liitettiin sittemmin Kappadokian kuningaskuntaan. Kuningas Antiochos IV rakennutti merirosvoilta valloitettua kaupunkia edelleen. Artikkelin mukaan kaivauksia on tehty aikaisemminkin Nebraskan yliopiston johdolla vuodesta 2005 alkaen.

Kaivauksia esittelevät kuvat ovat lehden artikkelista.

Nimi viitannee kaupunkia rakennuttaneeseen Kappadokian kuninkaaseen (Antiochos IV)

Kallioniemen päällä näkyy kappale muuria. Sen juurella on pieni pysäköintipaikka.

Kallioniemen oikealla puolella on kaunis lahti. Jyrkällä rinteellä on viljelmiä.

Vaikeapääsyinen kallioniemi lähempää kuvattuna

Kallioniemen vasemmalla puolellakin taitaa jotain rakenteita olla.

Roomalaista mosaiikkia ja merkkejä kylpylästä.
Myös jäänteitä temppelistä ja mytologisen medusahahmon pää on kaivettu esiin.





tiistai 1. syyskuuta 2015

Syedra - antiikin kaupunki lähellä Alanyaa

Ostimme loma-asunnon Turkin Alanyasta 2008. Siitä alkoivat löytöretkemme maassa, josta tiesimme entuudestaan varsin vähän. Yksi miellyttävistä yllätyksistä oli mahdollisuus tutustua joukkoon antiikin Kreikan ja Rooman rauniokaupunkeja, joista emme olleet koskaan kuulleetkaan. Osaan pääsee busseilla. Näin ne ovat luontevia massaturismin kohteita. Antalyan ja Alanyan välillä sellaisia ovat Perge, Aspendos ja Siden vanha kaupunki. Alanyan ympäristössä on useita pienempiä, vähemmän tunnettuja, mutta mielenkiintoisia paikkoja, joihin isolla autolla on mahdoton päästä. Niissä voi kuljeskella rauhassa kuvittelemassa millaista elämää siellä on joskus eletty. Perille pääsy vaatii hyviä jalkavoimia. Kuumimpaan aikaan ei kannata yrittää. Upeat näköalat palkitsevat.Tälläinen kohde on 600-luvulla eKr perustettu ja 1200-luvulla hylätty Syedra. Siellä ovat kukoistaneet antiikin Kreikan, laajan Rooman valtakunnan ja Bysantin kulttuurit.

Loistonsa aikoja kaupunki lienee elänyt 100- ja 200-luvuilla. Silloin asukkaita on arvioitu olleen 4500. Uhkana olivat merirosvot kuten muillakin Pamphylian kaupungeilla. Alakaupungissa on ollut satama.Varsinainen kaupunki on kukkulalla 400 metrin korkeudessa. Kuoppainen, tarkkaavaisuutta vaativa tie sinne kääntyy itään D400 tietä ajettaessa kohta Utopiahotellin jälkeen. Nähtävyyttä merkitsevä ruskea tienviitta on turkkilaiseen tapaan vaatimaton ja näkyy paremmin idästä saapuvalle.Tie kipuaa jyrkkää rinnettä banaaniviljelmien keskellä. Viitan kohdalle on 20km Alanyasta. Matkaa päätieltä ylös kaupunkiin on 4km.Varovaisesti ajaen voi pienellä autolla päästä kaupungin alapuolella olevalle parkkipaikalle, jossa on lipunmyyntikoju. Myyjää en ole siellä koskaan nähnyt.

Tällä kertaa vein sinne ystäviämme. Kiipeämistä riitti, vaikka ajoimme lähes perille. Aivan kaupungin tuntumaan oltiin perustamassa uutta banaaniviljelmää. Kaivon poraus oli käynnissä. Ilmeisesti ovat varmoja veden löytymisestä, koska kaikki muu työ oli jo tehty. Vastaan tulee useita maakilpikonnia. Yksinäinen haukka liitelee yläpuolellamme. Vuohilauma märehtii suuren puun varjossa. Mekin välillä istuskelemme kuumuuden uuvuttamina, vaikka on vasta huhtikuu. Kevät kukkii monissa väreissä. Hyönteisten surina on musiikkia korville. Perhoset ilakoivat pääkadun vieressä. Muita matkailijoita ei näy. Maisema meren suuntaan palkitsee ponnistelumme. Tällaista paikkaa oli varmaan helppo puolustaa, mutta kyllä elintarvikkeiden ja muiden tarpeiden rahtaaminen ylös on ollut vaivalloista. Mistä ja kuinka järkälemäiset rakennuskivet on sinne tuotu? Mitään louhosta ei ole näkyvissä. Tämänkin kaupungin ympärillä on muuri. Turvallisuus on ollut jatkuvasti uhattuna. Siihen nähden elämme paljon rauhallisemmassa maailmassa, vaikka uutisia seuratessa ei uskoisi.

Palatessamme tulee vastaan amerikkalainen, joka kertoo tehneensä näistä Turkin etelärannikon antiikin kaupungeista väitöskirjansa. Italialainen vaimo oli jäänyt kotiin. Mies oli verestämässä muistojaan. Saimme ilmaisen esitelmän.

Modernit kaivaukset Syedrassa ovat alkaneet vasta 1994 Alanyan arkeologisen museon johdolla. Silloin on saatu esille muun muassa pääkatu sekä temppelin, teatterin, kylpylän ja vesijohtojen rakenteita. Teatteri päinvastoin kuin muissa näkemissäni kohteissa on lähes täysin tuhoutunut.Yleensä tuo antiikin Kreikan kaupunkien ja Rooman kultuureihin kuuluva rakennus näyttää parhaiten kestävän aikaa ja maanjäristyksiä. Rannalta merestä on löydetty  jälkiä satamasta 2011. Sen vanhimmat rakenteet ovat jopa 5000 vuotta vanhoja.

Se, että kaivauksia on tehty näin myöhään, tuntuu yllättävältä. Göran Schildtin purjehtiessa Daphnellaan täällä 50-luvulla olivat Pergen ja Siden kaivaukset vasta käynnissä. Edellisestä löytyi hyvin säilyneitä veistoksia vielä 80- ja 90-luvulla. Näitä on esillä Antalyan arkeolgisessa museossa. Pergen patsaita varten on peräti oma huone. Vaikuttava näyttely. Käsittääkseni turkkilaisia tutkijoita on kiinnostanut Euroopan menneisyyttä enemmän heidän oma historiansa. Nyt kuitenkin Hurriet Daily News julkaisee usein uutisia kaivauksista. Kohteita avataan myös turisteille. Näin houkutellaan uusin keinoin matkailijoita. Turkin alue on käytävä idän ja lännen välissä, jossa monet kansat ovat liikkuneet länteen ja itään. Maan alta paljastuu merkkejä paljon antiikin aikaakin vanhemmista kulttuureista. Turkki onkin arkeologiasta kiinnostuneille ilmeinen kultakaivos, jossa monet aarteet odottavat vielä löytäjäänsä.

Kaupungin historia lyhyesti

Pohjapiirros. 1.Akropolis 2.Basilika 5.Kirkko 10.Kylpylä 11.Teatteri

Pääkatu kuvattuna etelän suuntaan

Pääkatu pohjoiseen päin

Näkymä kukkulan laelta

Kappale kaupungin muuria
Syedra. Kaapattu kuva

Maakilpikonnat viihtyvät näin ylhäällä